Geplaatst op
Tegenwoordig groeit het belang van digitale technologieën gestaag in zowel de particuliere sector als de zakelijke wereld. Bouwbedrijven profiteren als langer van software waarbij een ERP systeem een van de belangrijkste rollen vervult.
Wat is een ERP systeem?
“ERP” is de afkorting voor Enterprise Resource Planning. Dit beschrijft de planning, controle en monitoring van de bedrijfsprocessen en de levering van de juiste middelen aan alle processen.
Een ERP systeem geeft een bedrijf de mogelijkheid om alle processen digitaal in kaart te brengen. De gegevens worden vervolgens samengevoegd in een centrale database. Dit zorgt ervoor dat de processen weer geoptimaliseerd kunnen worden.
Door het systeem kunnen bedrijfsprocessen worden samengevoegd, gestroomlijnd en deels geautomatiseerd. Informatie kan sneller worden gedeeld in de hele onderneming, wat resulteert in minder fouten en snellere bewerkingen.
Hoe wordt een ERP systeem opgebouwd?
Hiervoor wordt een ERP systeem opgebouwd uit verschillende modules. Elk van deze modules omvat een taak in het bedrijf. Zo zijn er modules te vinden voor personeelsmanagement, magazijnbeheer, productie of logistiek. Afhankelijk van de behoeften van het bedrijf worden er nog veel meer modules en functies toegevoegd.
Bedrijven moeten ook een beslissing nemen over het licentiemodel. De belangrijkste vraag hierbij is of u de voorkeur geeft aan ERP systeem uit de cloud of liever een lokale variant. In het laatste geval wordt de software rechtstreeks bij de provider gekocht en geïmplementeerd op de interne servers.
Aan de andere kant is er het cloudmodel, waarin de software op servers van de cloudoperator wordt geïnstalleerd en via internet toegankelijk wordt gemaakt voor de gebruiker. Hiervoor betaal je meestal een maandelijks bedrag voor het gebruik per gebruiker en hoef je het onderhoud van het systeem niet zelf te verzorgen. Hier kunnen echter minder individuele aanpassingen worden gedaan dan bij een lokale variant.
Vind het juiste ERP pakket
Het vinden van de juiste software is voor veel bedrijven lastig. Voor het vergelijken van ERP pakketten kunt terecht op ERPoverzicht.nl. Hier kunt u op basis van meer dan 350 kenmerken op zoek naar de juiste bouwsoftware voor uw onderneming.
Functies van een ERP systeem voor de bouw
Een van de belangrijkste functionaliteiten is projectmanagement. Een bedrijf beheerd vaak verschillende projecten tegelijkertijd waarbij meerdere partijen betrokken zijn. Daarom moet ERP systeem voor bouwbedrijven een projectmanagementmodule hebben die holistisch, transparant en veilig projectmanagement haalbaar maakt.
Voorbereiding en planning
Met het opstellen van offertes kunnen concrete offertes worden gemaakt rekening houdend met alle relevante gegevens. Er wordt rekening gehouden met zowel de voorraden als de vrije werktijdcapaciteit, zodat aan het einde een bindend aanbod kan worden gemaakt. Het systeem ondersteunt met veel automatiseringen, wat uiteindelijk leidt tot een snellere en veiligere werking.
Een uitgebreide bouwplanning staat centraal voor elk bouwbedrijf. In dit geval worden blauwdrukken gemaakt met de benodigde resources. Zo kunt u ook de vraag en uiteindelijk de verwachte kosten bepalen.
De inkoop plannen
Het verkrijgen van de juiste materialen op het juiste moment op de juiste plaats is een van de meest centrale taken van bouwbedrijven. ERP systeem biedt veel ondersteunende functies voor deze taak. Zo kunnen verschillende leveranciers en hun voorwaarden in het systeem worden opgeslagen. Wanneer een leverancier wegvalt kan een ander direct worden ingeschakeld. Zo wordt het aanbod van alle middelen van elk afzonderlijk project op elk moment gegarandeerd.
Gebouwinformatiemodellering (BIM)
Daarnaast kan BIM(Building Information Modelling)ook een grote meerwaarde betekenen voor bouwbedrijven. Dit is een softwaregebaseerde methode voor het plannen, uitvoeren en beheren van gebouwen. Gebouwgegevens worden digitaal aangeleverd met behulp van de software, zodat er een virtueel model van het gebouw ontstaat.
Daarnaast kan ERP systeem voor de bouwsector vele andere verantwoordelijkheden bestrijken. De volgende taken kunnen bijvoorbeeld worden uitgevoerd met behulp van een ERP systeem.
Het magazijn beheren
Het is voor bouwbedrijven elementair om te weten welke materialen nog beschikbaar zijn in hun eigen magazijn en welke al gepland zijn voor een bepaald bouwproject. Met een centraal magazijnbeheer kunnen voorraden worden toegewezen aan een specifiek project. Op deze manier worden knelpunten vermeden en wordt uiteindelijk alleen een basishoeveelheid opgeslagen, waardoor verspilling wordt voorkomen.